Hogyan válasszunk keretet?

Egy jó keret sokat hozzáadhat egy műalkotáshoz – egy rossz pedig pont ugyanennyit vehet el: lényeges tehát, hogy megfelelően tudjunk választani! Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a sarkalatos pontokat, amelyek betartásával könnyedén eligazodhatunk a képkeretezők hatalmas választékában.

1. Vigyük magunkkal a képet!

Az első és legfontosabb, hogy mindig a képhez válasszunk keretet, és ne hagyatkozzunk az emlékezetünkre! Ha úgy gondoljunk, hogy fotografikus memóriánk biztosan nem hagyna minket cserben a színek és formák tekintetében, akkor gondoljunk a méretekre: hiába mértük le, pár milliméter eltéréssel már kieshet a keretből a kép, vagy akár kicsi is lehet, így ezt minden esetben bízzuk inkább szakemberre.

Ezenkívül a legtöbb műhelyben van lehetőség arra, hogy a mintakereteket odapróbálhassuk képünkhöz, így megnézhetjük, milyen hatást keltene a választott darab. Ezt érdemes mindenképpen igénybe venni, mert csak így bizonyosodhatunk meg arról, hogy valóban megfelelő a keret és életre kelti a műalkotást.

2. A képre gondoljunk, ne magunkra!

Ahogy említettük, a keretezőkben rengeteg típus, forma és anyag közül választhatunk, és bizony könnyű beleszeretni egy-két mutatósabb darabba! De hiába választunk igazán dekoratív keretet, ha nem illik fotográfiáinkhoz, festményünkhöz. Próbáljuk ne a részt nézni, hanem az egészet: törekedjünk összhangra, és ne feledjük: a keret van a képünkért, nem pedig fordítva!

3. Színek, anyagok

Néhány alapszabály betartásával elindulhatunk választáskor: ha világos tónusú a kép, inkább válasszunk hozzá sötét keretet, mert a kontrasztok izgalmas hatást hoznak létre és kiemelik az apró részleteket. Ugyanez a helyzet fordítva is: egy mélykékekben, barnákban, feketékben gazdag alkotást igazán felélénkítenek az ellentétes árnyalatok.

Anyagok tekintetében fotográfiákhoz műanyag, illetve fém kereteket javaslunk, míg festményekhez, pasztellképekhez inkább a fa vagy az aranyozott darabok illenek.

Ha van lehetőségünk és megbízunk a választott műhely személyzetében, nyugodtan kérjük ki a véleményüket: tapasztalatuk alapján biztosan megkönnyítik a választást. Akár vihetünk is magunkkal pár fényképet az enteriőrről, ahová az alkotást szeretnék helyezni, így elképzelhetjük, hogyan is mutat majd az elkészült keret.

Jelenleg üres a bevásárlókosár.

Return to shop