Skandináv egyszerűség

Skandináv egyszerűség: de hogyan?

A lakberendezés területén az egyik legkedveltebb stílus a skandináv, mert letisztult, rendezett, mégis otthonos, ráadásul a legtöbb lakást könnyű felruházni a jegyeivel. De mik is pontosan ezek, és hogyan alakítsuk ki őket? Skandináv gyorstalpalónk következik!

1: Fehér, fehér, fehér!

Az enteriőrök jellegzetességei a nagy fehér falfelületek, amelyek szinte az egész lakást uralják. Történetük egyszerű: az északi országokban a nappalok rövidebbek, ezért kevesebbet süt a nap, így mindenképpen szükséges a világosságot az otthonokba csempészni. Gyakori tévhit azonban, hogy a fehér falak rideg hatást keltenek és ezek a belső terek nem tehetőek kellemessé, harmonikussá: a lényeg pontosan a tudatosan megteremtett egyensúlyban van.

2: Okos anyag-, szín- és mintaválasztás

Hogy az előbb említett túlzott minimalizmus elkerülhető legyen, fontos odafigyelni a részletekre: a natúr fa bútorok és a hajópadló rögtön otthonossá varázsolják a fehér falú szobákat. A textíliáknál sem kell lemondanunk a világos színekről, csupán érdemes valamilyen aprólékos faktúrával ellátott darabot választani, illetve a növényi mintával ellátott huzatok, függönyök is érdekesek lehetnek és oldhatják a tér egyhangúságát.

A lakás további elemeinél a színek tekintetében továbbra is nyugalomra és egyensúlyra szükséges törekedni. Használjunk pasztelleket, törtszíneket és természet ihlette, natúr színeket.

3: Ne spóroljunk a képekkel!

Ha egy galériába lépve nehezen hoz döntést, hogy melyik alkotást vigye haza, a skandináv enteriőrt Önnek találták ki! Ennél a stílusnál ugyanis egyik kedvencéről sem kell lemondania, a hatalmas fehér falak szinte kívánják, hogy teletűzdelje őket kisebb-nagyobb képekkel, sorozatokkal. A témát tekintve a természet ihlette fotográfiák jó választásnak bizonyulnak, visszaköszönnek rajtuk a textíliáknál említett organikus formák.

4: Belső kert

A skandináv otthonok jellemzői a szabadon burjánzó és mindenhol előbukkanó zöld növények, amelyek élénk foltjai és élettel teli elemei a visszafogott színvilágú tereknek, így érdemes belőlük bőven elhelyezni a lakás különböző pontjain.

Jelenleg üres a bevásárlókosár.

Return to shop